Dr. Benkő Kónya József

 

 

Szigetvár díszpolgára

"Dr. Benkő Kónya József  szinte az egész életét a Szigetvári Kórháznak szentelte. Benkő doktor az egyik legkitartóbb, legnagyobb munkabírású orvosunk, aki nyugdíjas kora ellenére fiatalokat is megszégyenítő lelkesedéssel végzi a munkáját. Személyes megtiszteltetés számomra, hogy 31 éve együtt dolgozhatok vele” – méltatta Szigetvár díszpolgárát dr. Écsi László orvosigazgató, 2019-ben.

Dr.Benkő-Kónya-József.png

Immár negyvenhat éve elhivatottsággal és hatalmas alázattal dolgozik a betegekért dr. Benkő Kónya József nyugalmazott sebész szakorvos, traumatológus. Az idei szigetvári városnapon Díszpolgári címet vehetett át.

Benkő Kónya József 1948-ban született Darányban, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán 1972-ben kapott diplomát. Orvosi munkáját a barcsi szülőotthonban kezdte, majd 1973-tól a Szigetvári Kórház Sebészeti Osztályára került, napjainkig ott dolgozik a sebészeti szakrendelésen. Sebészetből 1976-ban, traumatológiából 1988-ban szerezett szakképesítést. Majd 2000-től 2010-ig, nyugdíjba vonulásáig a Kaposi Mór Oktató Kórház Traumatológiai osztályán dolgozott. Már nyugdíjasként 2011-ben egészségbiztosításból is szakvizsgát szerzett.

Benkő Kónya József a Baranya megyei hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy már nem neki való éjjel-nappal a műtőben állni és új módszereket tanulni, de van sok munka, amit el tud látni. A munkát addig szeretné folytatni, amíg tud járni és az agykérge megengedi.

 

BarcsMédia - 2019. november 17.

 

Következzék a Baranya Vármegyei hírportál - bama.hu - riportja - Szigetvár - 2019.11.07. 11:30

 

Benkő Kónya József vehette át idén a díszpolgári címet

 

dr.Benkő-Kónya-József-díszpolgár.png

Immár negyvenhat éve elhivatottsággal és hatalmas alázattal dolgozik a betegekért dr. Benkő Kónya József nyugalmazott sebész szakorvos, traumatológus. Az idei szigetvári városnapon díszpolgári címet vehetett át.

 

Benkő Kónya Józsefnél keresve sem találhattak volna jobb embert a díszpolgári címre.

 

– Óriási meglepetés ért a kitüntetés kapcsán. Az átadóünnepségen az embereken látszott, hogy ők is úgy érezték, jogos ez az egész dolog. Végeláthatatlan sorban jöttek hozzám gratulálni. Negyvenhat éve ehhez a kórházhoz, ehhez a városhoz kötődöm. A közéletben is aktívan igyekeztem részt venni, 16 éven keresztül voltam önkormányzati képviselő, 2010 óta teret engedek a fiataloknak.

 

Mindig is orvosnak készült?

 

– Általános iskolásként a műszaki pálya tetszett. Sőt, nagyon fiatal koromban tehergépkocsi-sofőr szerettem volna lenni. De nem vettek fel a gépipari technikumba. Ekkor apám azt mondta, hogy: „nembaj fiam, beíratunk a Nagy Lajos Gimnáziumba és valami majd csak lesz.” Másodikos gimnazistaként terelődött a figyelmem az orvostudomány felé. Tudniillik van egy nővérem Pécsen, aki a mai napig háziorvosként dolgozik. Az elmondása alapján jött meg a kedvem az orvosi egyetemhez.

 

Mi tetszett meg akkor a sebészetben?

 

– A testvérem belgyógyászként kezdte, ám én inkább a manuális szakma felé terelődtem. Hiszen 1972 őszén Barcson kezdtem egy szülőotthonban. Ám ez egy kezdő orvos számára nem volt optimális, ott nem lehetett annyit tanulni. Mert manuális szakmát úgy lehetett tanulni a műtőben, hogy két olyan eszközt adtak az ember kezébe, amelyek segítségével szétnyitottuk a friss metszés mentén a bőrt, és figyeltük, hogy mi történik a műtét során. Az élet úgy alakult, hogy 1973 nyarán volt az esküvőnk, ahol a Szigetvári Kórház akkori igazgatója is vendég volt. Ő mondta, hogy a szülőotthon nem nekem való, el kell jönnöm onnan. Erre volt is lehetőség, de csak a sebészeti osztályon. Elfogadtam és azóta vagyok Szigetváron.

 

Meddig szeretné folytatni?

 

– Az már nekem nem való, hogy éjjel-nappal a műtőben álljak és az új módszereket sem tudnám megtanulni, de van sok munka amit el tudok látni. Úgy szoktam mondani, hogy addig szeretném folytatni, amíg tudok járni és az agykérgem megengedi, vagy addig, amíg azt nem mondják, hogy: többet ne gyere!

 

Nyugdíjasként is szerzett szakvizsgát

Benkő Kónya József 1948-ban született Darányban, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán 1972-ben kapott diplomát. Orvosi munkáját a barcsi szülőotthonban kezdte, majd 1973-tól a Szigetvári Kórház Sebészeti Osztályára került, napjainkig ott dolgozik a sebészeti szakrendelésen. Sebészetből 1976-ban, traumatológiából 1988-ban szerezett szakképesítést. Majd 2000-től 2010-ig, nyugdíja vonulásáig a Kaposi Mór Oktató Kórház Traumatológiai osztályán dolgozott. Már nyugdíjasként 2011-ben egészségbiztosításból is szakvizsgát szerzett. Feleségével két gyermekük és hat unokájuk van.

 

Forrás: www.bama.hu 


 

 A téma forráshelyei:  BAMABaranya-vármegyei-hírportál.png      BarcsMédia.png      TéMa.png  Köszönettel!
 

VISSZALÉPÉS