Jó tudni rólunk, hogy kálvinisták vagyunk. A két fotó közt látható kereszt a Kálvin-kereszt, amit a francia protestánsok (Kálvin, azaz eredeti nevén Jean Caulvin is ez volt), a hugenották használtak. Ez a keresztforma nem tartalmaz Krisztus- ábrázolást, mégis gazdag szimbolikával rendelkezik. A liliomok és a kereszt szárai által bezárt háromszögek a négy Evangélistát, a kereszt szárain szereplő kis körök a nyolc Boldogmondást, a liliomok szárai a tizenkét Apostolt jelképezik. A kereszt alján a galamb alakja pedig a Szentlélek munkájára mutat rá. Mivel Kálvin is használta ezt a szimbólumot, nevezik ezt Kálvin-keresztnek is.

Református templom Darányban.

Templomunk az 1960-as ' 70-es években

A jobb oldalon éppen csak látszó épület a valamikori reformata oskola, amit persze államosítottak. Az egyházak kárpótlásakor a reformátusok ezért egy fillért sem kaptak, "mivel a kárpótlás idején nem állami tulajdonban volt". Persze hogy nem! Mert a tanács, tehát az állam eladta a barcsi fogyasztási szövetkezetnek. A vételárat is a tanács, tehát az állam költötte el.
Akkor hát hogy is van ez?

Kálvin-kereszt-600x562

Lelkipásztoror:

Kocsis Ábel

Gondnok:

Somogyi Gábor László 

Pénztáros:

Nagy Jánosné Éva

Presbiterek:

Gorjanác Gyuláné Erzsébet
Gyuri Sándorné Piroska
Jakab József
Kúsz Sándorné Zsuzsanna
Nagy János
Papp Irén Borbála
Potonyi Sándor
Sár Jánosné Ilona
Villányi László

Templom2022_568x815

2020-ban felújított templomunk

Istentiszteletek ideje: Vasárnap 11:00 - 12:00
Bibliaórák:                          Szünetel
Gyülekezeti hittan:       Szombat 10:00 - 12:00
Iskolai hittanoktatás:   Iskolai órarend szerint
Óvodai hitismeretek:   Szünetel
Konfirmációs hittan:    Vasárnap 12:00 - 13:00

AZ ALÁBBI FOTÓN LÁTHATÓ PARÓKIA 1848-BAN ÉPÜLT, TÖBB LELKÉSZ-CSALÁDNAK ADOTT OTTHONT AZ ELMÚLT MÁSFÉL ÉVSZÁZADBAN. SZINTE MINDEN DARABJA "EREDETI", CSUPÁN A SZÜKSÉGES KIS JAVÍTGATÁSOK LETTEK RAJTA IDŐRŐL-IDŐRE ELVÉGEZVE. 2004-BEN A PRESBITÉRIUM ÚGY DÖNTÖTT, HOGY AZ AKKOR NYUGALOMBA VONULÓ, 25 ÉVIG HELYETTESÍTŐ LELKÉSZ UTÁN, VÉGRE SAJÁT LELKIPÁSZTORT KÉRÜNK AZ EGYHÁZMEGYÉTŐL. EZÉRT KEZDTÜNK BELE A PARÓKIA FELÚJÍTÁSÁBA HATHATÓS EGYHÁZMEGYEI TÁMOGATÁSSAL, EGYHÁZKÖZSÉGÜNK TAGJAINAK ÖNZETLEN FELAJÁNLÁSÁVAL, VALAMINT AZ ÁLLAMTÓL KAPOTT EGYSZERI KÁRPÓTLÁS ÖSSZEGÉVEL. AZ ALÁBBI KIVONATOS ÖSSZEGZÉSNÉL BŐVEBBEN OLVASHAT MINDERRŐL A "PAROCHIA" MENÜPONT ALATT...  
Parókia_1848-2004_440x330

A parókia felújításról, az ahhoz kapcsolódó sok-sok kudarcról és buktatóról, ám mellette rengeteg örömteli pillanatról és sikerről is olvashat a "PAROCHIA" menüpont alatt!

2004
Presbiteri Határozat születik a parókia épületének felújításáról.
A Presbitérium kifejezte azon szándékát, hogy a jövőben Darányban legyen a Lelkész Hivatal.
2005 - 2007
Parókia felújításs indítása. Teljes tetőszerkezet (gerenda, léc, cserép) csere.
Új (Shiedel) kémény építése, külső- belső vakolat, nyilászárók cseréje, új elektromos- és vízhálózat építése, központi fűtés terveztetés...
2008
Szennyvíz- hálózat és központi fűtés kivitelezése.
Konyha, étkező, fürdőszoba és mosókonyha kialakítása (falazás, burkolat és szerelvényezés), Utcafronti kerítés felújítása, elektromos tápvezeték és mérőórák szabványosítása.
2009
Belső vakolat és meszelés, külső- belső mázolás, folyósó hidegburkolat.
Északi szoba földmunkák, betonozás, álmennyezet (itt plusz a konyha, étkező), két szoba szalagparkettázás, gyülekezeti terem nyilászárók, villanyszerelés és szerelvényezés.